7.4.06

"Read my writing on the wall"

Ουρανός. Ήλιος. Ένα σύννεφο. Ένα παιχνίδι. Αυτό δεν είναι η ζωή? Ένα μικρό αστείο παιχνίδι. Χωρίς νικητές και ηττημένους. Μπορείς να νιώσεις τη ζωή αν ζεις. Αλλιώς μπορείς μεγαλόπρεπα να δεις το ατελείωτο γκρίζο, το ανόητο κυνηγητό, την ώρα που περνάει, κάτι ηλίθιες φάτσες να προσπαθούν να σε πείσουν ότι η ευημερία έχει σχέση με τα φράγκα, την διπλωματία σου, την τυπικότητα, τη σοβαροφάνεια, το shopping, 50 τραπεζικά προϊόντα, την γιάπικη εργασία, τους εκμεταλλευτές, τα παράσιτα που ζουν εις βάρος σου, τους εξυπνάκηδες που μπορούν να χαρούν με την δική σου ενέργεια. Μια ατελείωτη λίστα θυμού, οργής και αντίδρασης. Που να πάω? Το σύννεφο δε με παίρνει μαζί του να παίξω με τον ήλιο. Αρνούμαι τώρα να κάνω οτιδήποτε.

Περαστικοί κάτω στο δρόμο σουλατσάρουν ανέμελα ψάχνοντας να βρουν μια καφετέρια με ικανοποιητική λιακάδα να χαρούν την άνοιξη ανάμεσα στις γυαλιστερές βιτρίνες με τις νέες κολεξιόν. Πάνω από τον δρόμο αυτό, εκκρεμούν δουλειές, η μία συνάδελφος έχει κέφια, εγώ καθόλου. Θέλω να τους βρίσω όλους με τον πιο άσχημο τρόπο, να σηκωθώ κυρία φορώντας τα μαύρα μου γυαλιά και να ανηφορίσω στην Ακρόπολη με ένα μπουκάλι κρασί.

Η σκόνη μαζεύεται στωικά πάνω στους υπολογιστές, τα γραφεία, τις βιβλιοθήκες και τα μυαλά μας εδώ μέσα. Πως μπορεί κανείς να ανατρέψει όλη αυτή την εξουσία της σκόνης, άραγε?

Υπάρχει και εκείνο το υπέροχο και ρομαντικό περιθώριο, εκεί που οι απόκληροι και οι απροσάρμοστοι στέκουν ένα βήμα έξω από τον χορό και κοιτούν με απορία τον ίδιο τον τρελό χορό. Μη το ψάχνεις και τόσο πολύ. Αν ψάχνεις απαντήσεις κοίτα τις αλλού. Ποτέ το συνονθύλευμα όλων των παραπλανημένων δεν ήταν πηγή παραδειγματισμού και λύσεων. Οι κοινωνικές ομάδες είναι εδώ για να καταπιούν και να χωνέψουν. Όποιος στέκει αντιστεκόμενος στο μεγάλο στόμα της ομοιομορφίας, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να μασηθεί και μετά το μεγάλο στόμα θα τον φτύσει. Απλά.

Γκρίνια, μιζέρια, γιατί η ζωή έχει καταντήσει να γίνεται η ίδια διαδρομή Ξεφτίλα-Μοναξιά-Απελπισία, κι ανάποδα*. Και ναι, βαρέθηκα να δουλεύω, βαρέθηκα τα ίδια και τα ίδια, τους ανθρώπους, τα αδέσποτα σκυλιά και τις κανονισμένες καθημερινές αυτοκτονίες. Δεν βοηθάει ούτε η νύχτα πια. Κάποτε μπορούσες να στηριχτείς στην νύχτα. Τα έκρυβε όλα. Έτσι όπως έχουν γίνει όμως τα πράγματα, με όλα αυτά τα φώτα νέον και τα φωσφόριζε λαμπάκια που αναβοσβήνουν πάνω από τα κεφάλια μας, δεν μπορούμε να μεθύσουμε πια όπως παλιά. Πάντα κάτι θα μας παρακολουθεί. Έτσι για να γουστάρουμε που είμαστε εμείς οι τυχεροί γενιά που ζει την εφαρμογή του Μεγάλου Αδερφού στη πράξη. Να γουστάρουμε.

Μάλλον ξέρω τι φταίει και νιώθω τόσο χάλια. Δεν πιστεύω κανένα και τίποτα. Όλα φαίνονται τόσο ίδια, τόσο χαμένα και από πριν συμφωνημένα που δεν έχω πια τη διάθεση να κάνω κανένα μπάχαλο, αφού το μόνο που θα γίνει είναι να σπάσω τα μούτρα μου. Πάλι. Ακόμα μια χυλόπιτα να προστεθεί στην πλούσια συλλογή μου. Γιατί η άνοιξη με ξέχασε? Κι εγώ την ξέχασα, δεν λέω. Όλους τους ξέχασα. Αλλά δεν θέλω να θυμάμαι και πολλά. Τώρα οι μόνες εικόνες που έρχονται στο μυαλό μου από τα παλιά είναι οι άσχημες, αυτές μόνο έχουν επιζήσει από την λήθη που προκαλεί το πέρασμα του λεπτοδείκτη από τις κουκίδες των λεπτών στο ρολόι της ζωής μου.

Κι αλήθεια λέω, το μόνο που ήθελα ήταν να ζήσω. Το μόνο που νομίζω ότι δε κατάφερα να το πραγματοποιήσω μέχρι τώρα. Σε όλες τις φάσεις, αυτό το θανατερό να υποβόσκει, αυτή η αέναη προσπάθεια να αντιστρέψω την προδιαγεγραμμένη συνήθεια του κόσμου να υπάρχει από ανάμνηση, ανάγκη και σκέτο βιολογικό ένστικτο.

Φτωχή ψυχή, παγωμένη αίσθηση. Οργή και μίσος. Και φόβος. Αν και αυτός νικήθηκε όταν τον κοίταξα στα νεκρά του μάτια και του είπα με θράσος, δε με νοιάζει κι ας φοβάμαι. «Νικήθηκε», λες και μιλάω για πόλεμο. Ανάπηρη πολέμου, ναι αυτό έχει κάποια λογική.

Μου λείπει η εικόνα. Μου λείπει πολύ. Ο γαλάζιος ορίζοντας, η ήρεμη καθάρια θάλασσα, ο φρέσκος αέρας που απαλύνει την ψυχή και διώχνει τον χειμώνα. Μου λείπει το δέντρο με την μεγάλη ρίζα, που στέκεται ακλόνητο και σταθερό στο βασίλειο της ύπαρξής του. Μου λείπει το αηδόνι να κλαίει έξω από το παράθυρό μου. Και πιο πολύ απ’ όλα μου λείπει η γαλήνη και η ανάσα.

wall-Aigio-99*


Read my writing on the wall
No-one's here to catch me when I fall
Death is on my side....suicide.


RATM - Settle for nothing



*Από ποίηματα της Κατερίνας Γώγου

11 σχόλια:

nanakos είπε...

Nomizeis oti einai armozon na milaei etsi i kali mas Neraida kai leei tetoia logakia? Ti apegine to magiko ravdaki sou pou ta vazei ola sti thesi tous? Poios sou to ekrypse simera? Egw tha paw kai tha sto ferw pisw na ginoun ola rodina kai pali.

neraida είπε...

Καλέ μου Νανάκο, μη με μαλώνεις (σνιφ, κλαψ...). Πάντως, πίστεψέ με, μπορώ να μιλήσω και χειρότερα. :Ρ

Όσο για το μαγικό ραβδάκι, άστα, έχει χαθεί εδώ και πολλούς μήνες... Αλήθεια θα μου το φέρεις πίσω???

:)

Ανώνυμος είπε...

think about night ride across the country

Ανώνυμος είπε...

...........
We shall fight in the fields and in the streets,
We shall fight in the hills,
We shall never surrender!!!


;-)

neraida είπε...

@anonymous: θα ήταν τέλεια. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να το έκανα, παρά να το σκεφτόμουν μόνο. Night walking across Athens centre, που έκανα χτες βράδυ, πιάνεται?
:)

@crusader: έτσι, έτσι... :Ρ

THE_RETURN είπε...

Από τις πιο ωραίες πρόζες που διάβασα τελευταία, Νεράιδα.

Να είσαι καλά!

ΥΓ.Αυτό που παραθέτει ο crusader είναι του ...Τσώρτσιλλ!! :))

THE_RETURN είπε...

ΥΓ2 : Και όσο το (ξανα)διαβάζω μου αρέσει ολοένα και περισσότερο.

Thrass είπε...

Δεν ξέρω αν πρέπει να πάρω το φινάλε του κειμένου στα σοβαρά ή να το θεωρήσω ως καλλιτεχνικό συμπλήρωμα. Η αυτοκτονία δεν είναι παράλογη για κανέναν, δεν είναι ανήθικη και δεν είναι δειλία. Όποιος θέλει να το κάνει, ας το κάνει. Όμως πιστεύω το εξής: Life is not much, but it's all we 've got.

neraida είπε...

@The return: Σ' ευχαριστώ, κι εσύ να είσαι καλά. :)

@Thrass: Δεν πρέπει να πάρεις σοβαρά το φινάλε. Είμαι κι εγώ της ίδιας άποψης με σένα, ίσως και να υποστηρίζω λίγο πιο ένθερμα τη ζωή. Αυτό που με ενοχλεί είναι οι μικρές καθημερινές αυτοκτονίες, αυτές που καθορίζονται από τις επιλογές κάθε ανθρώπου και τον στερούν από την ζωή σαν καθημερινή έννοια.

@fruto5: Hey you! :)

Unknown είπε...

Καλησπέρα Νεράϊδα!
Καλά κάνεις και δεν πιστεύεις κανένα και τίποτα.
Πράγματι η Ζωή κατάντησε
την κατάντησαν, Ξεφτίλα,Μοναξιά,
Απελπισία.
Ο πλανήτης Ελλάδα όπως τον λέω εγώ
τον κατάντησαν μόνο για μούντζα
φάσκελο, μπινελίκι και κανένα
καντίλι.
Και μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο
ζούμε και εμείς, που αρνιώμαστε
να ζήσουμε μα αυτόν τον τρόπο.
Πως να μην είσαι χάλια.
Δύσκολο το να θέλεις να ζήσης, αλλά
πρέπει και μένα μου λείπει
η γαλήνη και η ανάσα.
Αφού πολλές φορές λέω να πάω να ζήσω μαζί με τους φίλους μου
τα Άλμπατρος στη θάλασσα του Νοτιά
που ήμουν τόσα χρόνια.
ο γιος της θάλασσας και του ανέμου!

neraida είπε...

Γεια sailor. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, σίγουρο αυτό. Ωστόσο δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήνουμε το πλάκωμα να μας ισοπεδώνει τη ψυχή. Η γκρίνια είναι παροδική, είναι ας πούμε, σαν να βγαίνουμε από την επιφάνεια της θάλασσας, παίρνουμε μια γερή δόση αέρα και ξαναβουτάμε. Βαθιά, κι ας μη ξέρουμε κολύμπι. Δεν είναι ότι πρέπει να ζήσουμε. Είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε, και θέλουμε να ζήσουμε καλά. :)